Wanneer heb ik een EPC nodig?
De verkoper of verhuurder van een woning heeft een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig vooraleer hij een woning op de markt brengt. Alleen een erkende energiedeskundige type A mag het opmaken. Als huurder of koper kan je een EPC eisen van de verkoper/verhuurder. Let op!
NIEUW NIEUW NIEUW:
Vanaf 2020 bestaan 2 nieuwe EPC-certificaten :
(1) EPC-GD; een EPC voor de Gemeenschappelijke Delen van een appartementsgebouw vanaf 2 appartementen met een aparte toegang in een gebouw gelegen.
(2) Daarnaast is ook een EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen - dat zijn gebouwen kleiner dan 500m2 - vanaf 2020 - verplicht.
Als verkoper/verhuurder moet je eveneens over een EPC-attest beschikken VOORALEER je een woning MAG adverteren of te koop aanbiedt op een website, via een makelaar, een advertentie in de krant, en dit zowel voor verhuur als voor verkoop.

Hoelang duurt de opmaak van een EPC?
De opmaak van een EPC neemt tussen een halve dag en een dag in beslag. Deze duur hangt heel sterk af van de complexiteit van de woning. Heeft de wooneenheid meerdere verwarminstallaties (bvb een vast elektrisch vuurtje in de badkamer). Heeft de wooneenheid 2, 3 of 4 gevels? Is het een perfect vierkant of zijn er heel veel verschillende vormen. De energiedeskundige moet dit allemaal in kaart brengen via een huisbezoek en moet vervolgens al deze gegevens invullen in de EPC-software. Een energiedeskundige die een complex huis goed wil beschrijven is al gauw een paar uren bezig achter zijn bureau, na het huisbezoek.
Natuurlijk moet je rekening houden met de agenda van de energiedeskundige. Soms dienen er ook documenten opgevraagd worden aan het kadaster, dit neemt ook wat tijd in beslag en kan de procedure vertragen.

Hoeveel betaal ik voor een EPC?
Er is geen vaste kostprijs voor een EPC. De prijs hangt af van de complexiteit en de grootte van het gebouw. EPCadvies hanteert vaste tarieven die u eenvoudigweg in onze prijzentabel kan raadplegen.

Kan ik zelf een EPC berekenen?
Neen, enkel door het Vlaamse EnergieAgentschap (VEA) erkende deskundigen kunnen de EPC berekenen. Het gebruik van de software en de formules om de energie-score te berekenen worden beschermd door de overheid. Je kan natuurlijk zelf een grondplan tekenen, maar enkel een door een architect getekend grondplan mag in aanmerking genomen worden. Je zelfgemaakte grondplan wordt door de deskundige sowieso nagerekend.

Hoelang blijft een EPC geldig?
Een EPC blijft 10 jaar geldig. Woon je na 10 jaar nog in je woning en heb je geen intentie de woning te verhuren of te verkopen, dan moet je geen nieuw EPC aanvragen tot je de woning terug op de markt wenst te brengen. Wist je dat de Energiedeskundige de gegevens, documenten en foto's, verzameld en gebruikt voor het berekenen van de EPC tot 10 jaar moet bewaren?

Voor welk type woning heb ik een EPC nodig?
Het EPC attest moet verplicht worden opgemaakt bij verkoop of verhuur van elke bestaande woning, bijvoorbeeld:
  • per huis
  • per appartement
  • per studio
  • per sociale woning
  • per serviceflat (behalve wanneer men werkt met een dagprijs, in plaats van een huurovereenkomst)
  • per vakantiewoning, chalet, ...
   

Je vindt een overzicht van alle woningen waarvoor een EPC verplicht(externe website) op de website energiesparen.be
Is er geen verwarming aanwezig in de woning, dan is er geen EPC nodig. LET OP! Als de woning een verwarmingsinstallatie bevat en deze is defect, of kan om andere redenen niet gestart worden (bijvoorbeeld de gas of elektriciteit zijn afgesloten), dan heeft de woning wel een EPC nodig.